18 Aralık 2010 Cumartesi

AŞURE




Malzemeler
- 2 su bardağı buğday
- 1 su bardağı kuru fasültye,
- 1 su bardağı nohut,
- 1/2 su bardağı pirinç,
- 20 adet kuru kayısı,
- 1 su bardağı üzüm,
- İsteyen dut, elma,portakal kabuğu, incir de koyabilir.
- 4 litre su,
-6 su bardağı şeker
- Karanfil,
- Tarçın
Üzeri için :
- Ceviz, kuş üzümü, fındık,nar,fıstık...

Yapılışı :
- Buğdayı tencereye alıp yarım saat suda bekletin, sonra ocağa alıp bir fokurdatıp altını kapatın, ertesi gün bir daha altını açın bir fokurdasın kapatın, yarım saat dinlendikten sonra ocağa alın ve buğdaylara yumuşayana kadar pişirin. Nohut ve fasülyeleride bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün ayrı ayrı haşlayın. Suyunu süzün. Buğdaylar pişerken üzerinde oluşan köpüğü alın. Buğdaylar yumuşayınca nohutları ekleyin 10 dakika kaynasın, sonra fasülyeleri ekleyin kaynamaya devam etsin. Ayrı bir yerde kuru kayısıları küçük parçalara bölüp haşlayın. İncir koyacaksanız incirleride ayrı bir yerde haşlayın. Aşure tenceresinin içine ekleyin. 10-15 tane tarçın vekaranfili tencerenin içine atın. Daha sonra karanfiller aşurenin üstüne çıktıkça içinden alın. Eğer aşureniz  çok koyu olduysa sıcak su ekleyebilirsiniz. Çokta sulu olmasın, çünkü şeker eklediğimizde biraz sulanma pay oluyor. Daha sonra şekeri ekleyip, karıştırın, 5 dakika kaynadıktan sonra servis kaselerine alabilirsiniz. Soğuduktan sonra üzerini süsleyin...

Afiyet olsun...


Muharrem ayının geleneği aşurenin faydaları saymakla bitmiyor...



Aşurenin Faydaları ve İçerdiği Vitaminler
• Yüksek enerji içerir, tahıl ve şeker olduğu için yüksek kalorilidir. Bu yüzden enerjiye ihtiyacı olan cocuklar, gelişme dönemindeki ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.
• Yüksek kalori içerdiği için kilo problemi , kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmelidir.
• Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.
• Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.
• Hayvansal yağ- kolesterol içermez; tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez.
• İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.
• İçinde fındık, ceviz gibi yağlıtohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.
• Bitkisel protein içerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi… Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için önemlidir.
• C vitamini içerir. İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir.
Bir Kase Aşurenin Enerji ve Besin Öğeleri
Enerji 320 –350 kkal
Protein 8 gr
Yağ 5 gr
Karbonhidrat 85 gr
A vitamini 350 IU
Demir 2,3 mg
Kalsiyum 68 mg
B1 vitamini 0,3 mg
B2 vitamini 0,03 mg
Niasin 1,6 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder